Maailmaa viisaammista hulluista

”Me olemme hulluja Kristuksen tähden” (1. Kor. 4:10)

Näin puhuu suuri apostoli Paavali, jota oli ensin ohjannut Kristuksen vastainen maailman viisaus, kunnes hän oli ymmärtänyt maailman viisauden valheellisuuden ja turmeltuneisuuden sekä Kristuksen viisauden valkeuden ja kestävyyden. Sen tähden pyhä apostoli Paavali ei ollut vihainen, vaikka maailma kutsui häntä ”Kristuksen tähden houkaksi”, vaan maailmaa uhmaten hän hyväksyi tämän nimityksen.

Ei ole myöskään meille mikään huolenaihe se, miten maailma näkee meidät ja kutsuu meitä. Se on kuitenkin suurin huolenaihe, miten enkelit taivaassa meidät näkevät ja meitä kutsuvat, kun kohtaamme heidät kuoleman jälkeen. Tämä on ratkaisevan tärkeää – kaikki muu on merkityksetöntä.

Me olemme joko hulluja maailmalle Kristuksen tähden tai hulluja Kristukselle maailman tähden. Kuinka katoavaa onkaan maailmasta nousevan sanan ääni! Jos maailma kutsuukin meitä hulluiksi, maailma tulee kuolemaan ja sen sana tulee kuolemaan. Minkä arvoinen sen sana sitten onkaan! Jos kuolemattomat taivaassa kutsuvat meitä hulluiksi, se ei kuole, vaan käy meille iankaikkiseksi tuomioksi.

Onko ihmeellistä, että ihminen, joka ei usko elävään Jumalaan, eikä kuolemattomaan elämään, ei Kristuksen lihaksitulemiseen, eikä Hänen ylösnousemukseensa, ei Evankeliumin totuuteen, eikä Jumalan iankaikkiseen armoon ja oikeudenmukaisuuteen, pitää hulluina niitä, jotka uskovat näihin asioihin!

Oi, jos me kaikki Ristinmerkillä kastetut voisimme ottaa tämän vakavasti sekä tyytyväisyydellä vastaanottaa nimityksen Kristuksen tähden houkka! Iloitkaamme ja olkaamme hyvillämme ja julistakaamme voimakkaalla kaiulla maailmassa: Kyllä, kyllä, todellakin me olemme hulluja Kristuksen tähden!

Oi kaikkiviisas Herra, vahvista meitä voimallasi, että ei-uskova maailma ei säikäyttäisi meitä, ei silloin, kun sen omat pieksevät meitä ruoskilla eikä silloin, kun he solvaavat meitä sanoillaan Sinun tähtesi. Sinulle olkoon kunnia ja ylistys iankaikkisesti. Amen.

Pyhä piispa Nikolai Velimirovits

—————————————–

Ote teoksesta ”The Prologue from Ochrid”, joka on eräänlainen kirkkovuoden pyhät yhdistettynä pyhän Piispan omiin opetuksiin. Käännetty ote on teoksen ensimmäisestä osasta, kohdassa 22. helmikuuta. Kääntäjä Markus Paavola. (Julkaistu aikanaan Oinon Neon (1999) -lehdessä.)

—————————————

Kuva pyhän Andreaan skiitta, Athosvuori.

————————————————————

Tagged ,